Stichting Voor Mekaar
Stichting Voor Mekaar

Wonen

Stichting Voor Mekaar biedt een huis waar mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking veilig kunnen wonen, en van waaruit zij kunnen deelnemen aan de samenleving. In het huis is plaats voor 9 cliënten die wonen in twee woongroepen.

De medewerkers bieden ondersteuning bij het lichamelijk- en sociaal emotioneel welzijn van de bewoners/ cliënten. We streven naar een sfeer waarin respect is voor zowel de individuele cliënt als ook voor de groep. Binnen deze cultuur moet je jezelf kunnen zijn en wordt ruimte geboden voor het maken van eigen keuzes en het ontwikkelen van je sterke kanten. Dit levert een positieve bijdrage aan het groepsproces.

Het huis

Het huis aan de Eemstraat in Baarn is in 2010 intern grondig gerenoveerd. Het vrijstaande pand is daarbij volledig geschikt gemaakt voor de doelgroep. Het pand biedt op de begane grond:

  • Vijf vaste plaatsen voor cliënten met een matig tot ernstig verstandelijke beperking die aangewezen zijn op 24-uurs zorg en ondersteuning. De vijf ruime slaapkamers zijn gezellig en naar smaak van de cliënt ingericht. Ouders hebben zelf de inrichting van de kamers verzorgd.
  • Maximaal 2 cliënten zijn volledig rolstoelafhankelijk. Dit in verband met de bezetting van 2 begeleiders op 5 cliënten.
  • Een gezellig, ruime woonkamer met eetkeuken.
  • Een ruime moderne badkamer voorzien van plafondlift, inloopdouche en hoog-laag bad met douchestretcher.
  • Eén logeerplaats; mogelijkheid voor noodopvang, logeerfaciliteit en ter voorbereiding op het wonen in een woonvoorziening. Logees maken gebruik van een speciaal daarvoor ingerichte logeerkamer (hoog-laag bed) die ook gebruikt kan worden als snoezelkamer.

Op de eerste verdieping bevinden zich:

  • Drie vaste plaatsen voor mobiele cliënten met een matig tot ernstige verstandelijke beperking die aangewezen zijn op 24-uurs zorg en ondersteuning. Ook hier zijn de slaapkamers door ouders / vertegenwoordigers samen met de cliënt gezellig ingericht. De slaapkamers zijn gelegen rondom een gezellige woonkamer met open keuken waardoor de begeleider altijd fysiek dichtbij de cliënt is, ook al wil deze op de eigen kamer verblijven.
  • Een moderne badkamer met inloopdouche.
  • In beide woonkamers heerst een huiselijke sfeer. De cliënten vormen per woongroep samen een ‘gezin’ en houden zich, ieder naar eigen mogelijkheden, bezig met huishoudelijke activiteiten. Voor de ene cliënt betekent dit de tafel dekken, voor de andere cliënt betekent dit betrokken worden bij het koken of boodschappen doen. Er worden gezamelijke activiteiten ondernomen die aansluiten bij de mogelijkheden van de cliënt.

De ligging van het huis is zeer centraal in Baarn. In de dorpskern bruist het regelmatig van de activiteiten. Onze cliënten kunnen volop deelnemen aan de samenleving doordat de supermarkt, de winkelstraat, het zwembad, de kinderboerderij, de bibliotheek, de speeltuin en het park op loopafstand gelegen zijn.

Ook buiten Baarn kunnen diverse activiteiten ondernomen worden doordat we beschikken over een rolstoelfiets, een tandem en een rolstoelbus. Waar mogelijk proberen we zoveel mogelijk aan te sluiten bij reguliere activiteiten. Hierbij houden we altijd rekening met de mogelijkheden van onze cliënten.